Nieuws

27-09-2016

SAMENWERKING CWRU EN HALYARD HEALTH STAP VOORWAARTS IN PIJNBESTRIJDING ZONDER VERDOVINGSMIDDELEN

CLEVELAND/ALPHARETTA, GA (VS) – Als bestrijding van fysieke pijn nu eens een kwestie zou zijn van een blokkade via een druk op de knop, en medicatie dus niet nodig was? En dat die blokkade dan gewoon zou kunnen worden uitgeschakeld zodra hij mocht worden opgeheven?

Onderzoekers aan de Case Western Reserve University (CWRU) in Cleveland hopen er uiteindelijk in te slagen chronische en acute pijn te kunnen behandelen met neuromodulatie op basis van energie, een technologie die momenteel wordt ontwikkeld. Het Technology Transfer Office van de universiteit ondertekende een gesponsorde onderzoeksovereenkomst voor de ontwikkeling van technologie met Halyard Health Inc. uit Alpharetta in de Amerikaanse staat Georgia.

Universitair onderzoeksdocent Niloy Bhadra, verbonden aan de afdeling Biomedical Engineering van de CWRU, en hoogleraar orthopedie Kevin Kilgore, werkzaam bij de School of Medicine van de universiteit en bij The MetroHealth System, zijn de twee hoofdonderzoekers. Beiden zijn promotieonderzoeker, Bhadra is daarnaast doctor in de geneeskunde. Zij willen erachter komen welke specifieke zenuw pijnsignalen naar de hersenen stuurt en die dan voorzien van een elektrode die het signaal blokkeert, zonder de zenuw te beschadigen.

“De activiteiten vinden plaats hier in Cleveland en in het laboratorium van Halyard”, legt Kilgore uit. “Dat is de beste manier om de wetenschappelijke kennis van beide partijen te bundelen.”

“Halyard is enthousiast over de samenwerking met een toonaangevende instelling als de CWRU. Samen ontwikkelen we door de gebruiker gestuurde pijnbestrijdingstechnieken zonder verdovingsmiddelen”, aldus dr. Eric Schepis, senior hoofdonderzoeker bij Halyard Health. “Ze dragen bij aan de vermindering van opiaatgebruik en de mogelijke bijwerkingen ervan.”

Voordat Halyard sponsor werd, werd het onderzoek al een aantal jaren gefinancierd uit diverse bronnen, waaronder de Amerikaanse National Institutes of Health en het Case-Coulter Translational Research Partnership van de CWRU.

Volgens Kilgore kan het medische hulpmiddel dienen ter vervanging van de pijnbestrijdingsmedicatie die nu doorgaans bij ingrepen wordt toegediend. Hij legt uit dat het even kan duren voordat die geneesmiddelen hun werk doen, en ook weer voordat ze zijn uitgewerkt. Deze technologie kan ook zorgen voor een verbetering van andere vormen van elektrische zenuwblokkade, die niet zo nauwkeurig zijn.

“In feite zou je de zenuw kunnen blokkeren zonder dat de patiënt iets anders merkt dan een toenemende gevoelloosheid”, aldus Kilgore. “Hierdoor kan de gevoelloosheid ook worden omgekeerd als je pijn juist weer wilt testen.”

“Het kan een grote stap voorwaarts betekenen op het gebied van de neuromodulatie”, besluit Wayne Hawthorne, senior licensing manager aan de CWRU. De essentie van de gesponsorde onderzoeksovereenkomst met Halyard is dat “de technologie sneller in de markt kan worden gezet dan dat we dat zelf zouden kunnen realiseren”.
***
Over de Case Western Reserve University
De Case Western Reserve University (CWRU) is een van de meest vooraanstaande Amerikaanse particuliere onderzoeksinstituten. Vanuit Cleveland biedt de universiteit een unieke combinatie van vooruitstrevende onderwijsmogelijkheden in een context met een inspirerende cultuur. De toonaangevende faculteit legt zich toe op onderwijs en onderzoek in een coöperatieve, praktijkgerichte omgeving. De landelijk erkende studierichtingen zijn onder meer algemene wetenschappen, tandheelkunde, techniek, rechten, management, geneeskunde, verpleegkunde en maatschappelijke dienstverlening. De studentenpopulatie omvat circa 5.100 studenten en 6.200 promovendi. Op case.edu kunt u ervaren hoe de CWRU het motto 'Think Beyond the Possible' in de praktijk brengt.

Over Halyard Health
Halyard Health is een wereldwijd opererend bedrijf dat zich richt op infectiepreventie voor patiënt én zorgverlener, pijnbestrijding en het versnellen van herstel met behulp van de nieuwste medische technologieën. Het bedrijf, gevestigd in Alpharetta in de Amerikaanse staat Georgia, speelt in op de belangrijkste behoeften in de moderne gezondheidszorg, zoals aan de ene kant de preventie van gezondheidszorggerelateerde infecties en het terugdringen van het gebruik van pijnstilling, en aan de andere kant het ondersteunen van de patiënt bij het herstel na een operatie. De bedrijfsonderdelen van Halyard — Surgical and Infection Prevention (Chirurgische oplossingen & Infectiepreventie) en Medical Devices (Medische Hulpmiddelen) — ontwikkelen, fabriceren en verkopen klinische topproducten ter verbetering van medische en zakelijke resultaten in meer dan 100 landen. Kijk voor meer informatie op www.halyardhealth.nl.