Nieuws

11-04-2016

Halyard Health maakt overname CORPAK MedSystems bekend

Alpharetta, GA (VS), 11 april 2016 /PRNewswire/ -- Halyard Health, Inc. heeft vandaag de geplande overname bekend gemaakt van het niet-beursgenoteerde bedrijf CORPAK MedSystems (Corpak), dat is gevestigd in Buffalo Grove, Illinois (VS). De aankoop betreft een totale vergoeding van 174 miljoen dollar in contanten, gefinancierd met een combinatie van beschikbare liquide middelen en Halyard's doorlopende kredietfaciliteit. De overname wordt naar verwachting in het tweede kwartaal afgerond. Corpak is een portefeuillebedrijf van Linden Capital Partners en ontwikkelt, fabriceert en verkoopt een uitgebreid assortiment aan kwalitatief hoogwaardige merkproducten voor de toediening van enterale voeding. 

Het bedrijf heeft een lange geschiedenis op het gebied van innovatieve oplossingen voor de toediening van enterale voeding, waarmee patiëntresultaten, veiligheid en comfort worden verbeterd. Corpak's portfolio van nasogastrische sondes is een mooie aanvulling op Halyard's producten op het gebied van enterale voeding. Op deze manier ontstaat voor zowel patiënten als zorgverleners een zeer compleet aanbod van oplossingen op het gebied van enterale voeding. De omzet van Corpak bedroeg in het fiscale jaar 2015 ongeveer 54 miljoen dollar.

"We zijn blij dat we de innovatieve producten van Corpak kunnen toevoegen aan ons marktleidende portfolio van enterale-voedingsproducten. Daarmee kunnen we onze artsen en hun patiënten nog beter van dienst zijn,” aldus Robert Abernathy, Chairman en CEO van Halyard. “De activiteiten van Corpak sluiten goed aan bij ons segment Medical Devices, met een iets grotere verkoopgroei en vergelijkbare brutomarges. Deze eerste acquisitie is een belangrijke stap op weg naar de realisatie van onze strategische visie: het transformeren van Halyard tot de grootste leverancier van medische hulpmiddelen en het positioneren van het bedrijf voor toekomstige groei."

Naar verwachting zorgt de transactie voor een toename met 0,05 dollar van de aangepaste verwaterde nettowinst per aandeel over Halyard's fiscale jaar 2016, exclusief de kosten van acquisitie, integratieactiviteiten en immateriële afschrijvingen. Daarom wijzigt het bedrijf de aangepaste verwachte verwaterde winst per aandeel over het hele jaar 2016 van 1,50 dollar in 1,70 dollar. Naar verwachting zal de transactie over 2017 zorgen voor een stijging van 0,15 dollar.

"Corpak heeft bovengemiddelde groei behaald dankzij onze focus op innovatie en teamwork, een sterke bedrijfscultuur en een nieuwe strategische koers met als doel om 'Preferred Enteral Partner' te worden” zegt Frank McCaney, CEO van Corpak. “We zijn ervan overtuigd dat Corpak zich perfect heeft gepositioneerd voor verder succes in samenwerking met Halyard, een bedrijf dat onze business begrijpt, onze doelstellingen onderschrijft en onze waarden deelt."

"Linden is er trots op dat Corpak deel gaat uitmaken van Halyard”, zegt Brian Miller, Linden Managing Partner. “Gedurende ons zevenjarige eigenaarschap heeft Linden zich ingezet voor het creëren van waarde met behulp van een zorgvuldige strategie, een versterkte directie, het afstoten van activiteiten die niet tot de kern behoren, meerdere joint ventures en acquisities, een nieuw hoofdkantoor, internationale expansie en intensieve R&D voor de lancering van nieuwe producten."

De transactie moet worden goedgekeurd op grond van de Amerikaanse antitrustwetgeving en moet aan de gebruikelijke voorwaarden voldoen.

Robert W. Baird & Co. trad op als exclusieve financiële adviseur van Halyard, en Alston & Bird LLP trad op als externe juridische adviseur met betrekking tot deze transactie.

Houlihan Lokey, Inc. trad op als financiële adviseur van Corpak, en Kirkland & Ellis LLP trad op als juridische adviseur met betrekking tot deze transactie.

Over Halyard Health  
Halyard Health, Inc. is een wereldwijd opererend bedrijf dat zich richt op infectiepreventie voor patiënt én zorgverlener, pijnbestrijding en het versnellen van herstel met behulp van de nieuwste medische technologieën. Het bedrijf, gevestigd in Alpharetta, in de Amerikaanse staat Georgia, speelt in op de belangrijkste behoeften in de moderne gezondheidszorg, zoals aan de ene kant de preventie van gezondheidszorggerelateerde infecties en het terugdringen van het gebruik van pijnstilling, en aan de andere kant het ondersteunen van de patiënt bij het herstel na een operatie. De bedrijfsonderdelen van Halyard — Surgical and Infection Prevention (Chirurgische oplossingen & Infectiepreventie) en Medical Devices (Medische Hulpmiddelen) — ontwikkelen, fabriceren en verkopen klinische topproducten ter verbetering van medische en zakelijke resultaten in meer dan 100 landen. Kijk voor meer informatie op www.halyardhealth.nl.

Over Linden Capital Partners  
Linden Capital Partners is een in Chicago gevestigd private-equitybedrijf dat zich voornamelijk bezighoudt met leveraged buyouts in de sectoren gezondheidszorg en life sciences. De strategie van Linden omvat drie onderdelen: (i) specialisatie op het gebied van gezondheidszorg en life sciences, (ii) geïntegreerde expertise op het gebied van private equity en operationele activiteiten, en (iii) strategische relaties met grote ondernemingen. Linden investeert in middenmarktplatformen in de segmenten medische producten, gespecialiseerde distributie, farmaceutica en services voor de gezondheidszorg. Kijk voor meer informatie op www.lindenllc.com.

Toekomstgerichte verklaringen 
Dit persbericht bevat informatie die bestaat uit of is gebaseerd op 'toekomstgerichte verklaringen', zoals bepaald in de Amerikaanse Private Securities Litigation Reform Act uit 1995. Toekomstgerichte verklaringen zijn gebaseerd op de huidige plannen en verwachtingen van het management. Ze zijn onderhevig aan verschillende risico's en onzekerheden die ertoe kunnen leiden dat de daadwerkelijke resultaten aanzienlijk afwijken van de resultaten die in dergelijke verklaringen worden genoemd of geïmpliceerd. Toekomstgerichte verklaringen zijn alle mededelingen die niet uitsluitend betrekking hebben op historische of actuele gebeurtenissen en doorgaans kunnen worden herkend aan het gebruik van onder meer termen als ‘zouden’, ‘van mening zijn’, ‘zullen’, ‘verwachten’, ‘ramen’, ‘inschatten’, ‘anticiperen’, ‘plannen’ of ‘voortzetten’ en soortgelijke uitdrukkingen. Dergelijke verklaringen hebben onder andere betrekking op de verwachte groei en andere financiële en operationele gevolgen van de overname van Corpak. Factoren die ertoe kunnen leiden dat de daadwerkelijke resultaten aanzienlijk afwijken van de resultaten genoemd in deze toekomstgerichte verklaringen omvatten, maar zijn niet beperkt tot: verslechtering van economische omstandigheden waardoor de vraag naar onze producten afneemt; algehele prijsdruk inclusief kostenbesparende maatregelen met een negatief gevolg voor de prijs van of vraag naar onze producten; veranderingen in wisselkoersen; veranderingen in wet- en regelgeving; onverwachte problemen naar aanleiding van klinische studies en andere onderzoeken die gevolgen hebben voor de goedkeuring van nieuwe producten door de U.S. Food and Drug Administration; veranderingen met betrekking tot de vergoedingsniveaus van derden; een aanzienlijke toename van productaansprakelijkheidsclaims; de gevolgen van gerechtelijke onderzoeken en procedures en compliancerisico's; de gevolgen van hervormingen in het Amerikaanse zorgsysteem; veranderingen in de financiële markten; en veranderingen met betrekking tot concurrentie in de markt. Meer informatie over deze en andere factoren die van invloed kunnen zijn op de toekomstige resultaten is beschikbaar in onze SEC-registraties, inclusief ons recentste formulier 10-K en de kwartaalrapportages op formulier 10-Q.

Logo - http://photos.prnewswire.com/prnh/20141031/155877LOGO

Meer informatie: Contactpersonen voor investeerders: Dave Crawford, Halyard Health, Inc., 470-448-5177, Investor.Relations@HYH.com; Contactpersoon voor de media: Kristen Perry, MSLGROUP, 781-684-0770, Corp_hyh@mslgroup.com