Verpakking van tandheelkundige instrumenten voor sterilisatie

Het is van het grootste belang dat de tandartspraktijk een doeltreffend infectiecontroleprogramma heeft. De veiligheid van u en uw patiënten hangt af van goed gereinigde en gesteriliseerde instrumenten die geen besmettelijke organismen/ziekten overdragen tussen patiënten onderling of tussen uw patiënt en u. Verschillende tandheelkundige disciplines kunnen enigszins verschillende infectiebeheersingspraktijken hebben. De kaakchirurg kan bijvoorbeeld extra nadruk leggen op aseptische technieken, het belang van pluisarme materialen, en de noodzaak van strikte aandacht voor sterilisatieprocedures wanneer hij meer invasieve procedures uitvoert. Dit programma behandelt de praktijken en aanbevolen protocollen voor het verpakken en steriliseren van tandheelkundige instrumenten en geeft een overzicht van de verschillende verpakkingsmogelijkheden voor sterilisatie.

Risico op infectie

Als instrumenten en andere tandheelkundige benodigdheden niet op de voorgeschreven wijze worden gesteriliseerd of gedesinfecteerd, bestaat er een risico voor zowel patiënten als personeel in de tandheelkundige gezondheidszorg. Blootstellingen aan pathogene micro-organismen die in gepubliceerde artikelen worden genoemd, omvatten:

  • Cytomegalovirus (CMV)
  • Hepatitis B-virus (HBV) en Hepatitis C-virus (HCV)
  • Herpes simplex virus Types 1 & 2
  • Humaan Immunodeficiëntie Virus (HIV)
  • Mycobacterium tuberculosis
  • Stafylokokken
  • Streptococcen
  • Meerdere respiratoire en orale pathogenen

Afhankelijk van de ziekteverwekker, kan het worden overgedragen op patiënten en/of personeel via:

Direct contact met bloed, speeksel of andere lichaamsvloeistoffen

  • Indirect contact met besmette instrumenten, apparatuur of oppervlakken
  • Bespatten of verstuiven van slijmvliezen (met inbegrip van mond, neus, luchtwegen en ogen) met besmette vloeistoffen
  • Inademing van pathogeenhoudende aërosolen (druppels of via de lucht)

Verwant artikel

OSHA (Administratie voor veiligheid en gezondheid op het werk)

De missie van het OSHA is levens te redden, letsel te voorkomen en de gezondheid van de Amerikaanse werknemers te beschermen. Als onderdeel van het ministerie van Arbeid stelt het OSHA (en de staten die door het OSHA goedgekeurde staatsplannen beheren) richtsnoeren en normen vast ter bevordering van de veiligheid en de gezondheid van werknemers, die gelden voor elke werkplek in de Verenigde Staten, met inbegrip van medische en tandheelkundige praktijken.

De OSHA-norm inzake via bloed overdraagbare ziekteverwekkers (29 CFR 1910.1030), die het vaakst wordt gevraagd en aangehaald, heeft betrekking op tandartspraktijken.

Enkele basisvereisten van de OSHA-norm inzake door bloed overgedragen ziekteverwekkers zijn:

  • Een schriftelijk plan ter beheersing van blootstelling, dat jaarlijks moet worden bijgewerkt
  • Gebruik van universele voorzorgsmaatregelen
  • Overweging, toepassing en gebruik van veiliger, technisch vervaardigde naalden en scherpe instrumenten
  • Gebruik van technische en praktische maatregelen en passende persoonlijke beschermingsmiddelen (handschoenen, gelaats- en oogbescherming, jassen)
  • Hepatitis B-vaccinatie gratis voor blootgestelde werknemers
  • Medische follow-up in geval van een “blootstellingsincident”
  • Gebruik van etiketten of kleurcodes voor zaken als wegwerpdoosjes voor scherpe instrumenten en containers voor gereglementeerd afval, besmet wasgoed en bepaalde specimens
  • Opleiding van werknemers
  • Correcte insluiting van alle gereguleerde afvalstoffen

Infectie Controle Praktijken

Principes van infectiebeheersing: Volgens de Organisatie voor Veiligheid, Asepsis en Preventie (OSAP)

  1. Neem actie om gezond te blijven en laat u vaccineren tegen hepatitis B en andere ziekten die door vaccinatie kunnen worden voorkomen.
  2. Vermijd contact met bloed en lichaamsvloeistoffen en neem standaard voorzorgsmaatregelen – handen wassen, handschoenen, veiligheidsbril en gezichtsbescherming; voer controles uit om letsel te voorkomen – en behandel elke patiënt alsof hij besmettelijk is.
  3. Beperk de verspreiding van bloed en lichaamsvloeistoffen. Deze kunnen worden verspreid door spatten, door het aanraken van voorraden en door een besmet instrument op een schoon oppervlak te leggen. Elk besmet voorwerp of oppervlak wordt een potentiële bron van blootstelling.
  4. Objecten veilig maken voor gebruik. Maak instrumenten altijd schoon en steriliseer ze voor ze opnieuw worden gebruikt. Evenzo moet u, voordat u de volgende patiënt op zijn plaats zet, alle onbeschermde oppervlakken die verontreinigd zijn, reinigen en vervolgens desinfecteren.

Objecten veilig maken voor hergebruik

De huidige richtlijnen van het Centers for Disease Control and Prevention (CDC) voor infectiebeheersing in tandheelkundige gezondheidszorginstellingen geven richtlijnen voor de classificatie en sterilisatie of desinfectie van tandheelkundige instrumenten. Tandheelkundige instrumenten moeten worden ingedeeld in:

Kritisch – Chirurgische instrumenten en andere invasieve hulpmiddelen die worden gebruikt om in weke delen of botten door te dringen. Deze moeten na elk gebruik worden gesteriliseerd. Voorbeelden zijn: pincetten, scalpels, botbeitels, scalers en burs.

Semi-kritisch – Instrumenten die niet doordringen in weke delen of bot, maar in contact komen met mondweefsel. Deze hulpmiddelen moeten na gebruik worden gesteriliseerd, tenzij het instrument door hitte wordt beschadigd. Als dit het geval is, moeten zij op zijn minst op hoog niveau worden gedesinfecteerd. Voorbeelden zijn spiegels en amalgaamcondensors.

Niet-kritisch – Instrumenten die alleen in contact komen met onbeschadigde huid. Deze kunnen tussen de patiënten worden verwerkt door middel van desinfectie op laag of middelhoog niveau. Voorbeelden zijn de uitwendige onderdelen van röntgenkoppen, pulsoximeters en stethoscopen.

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) beveelt aan instrumenten te steriliseren met stoom onder druk (autoclaveren), droge hitte of chemische damp, afhankelijk van de instructies van de fabrikant van het instrument. In sommige artikelen wordt gesteld dat sterilisatie met stoom het meest betrouwbaar is voor het verkrijgen van steriele instrumenten6,8, en de meeste tandartspraktijken gebruiken stoomautoclaven voor het verwerken van herbruikbare patiëntenverzorgingsartikelen (OSAP).

Voorbereiding

Houd de instrumenten in de oplossing om ze later gemakkelijker te kunnen schoonmaken. Gebruik een enzymatisch voorweekmiddel of reinigingsmiddel (of zelfs afwasmiddel). Gebruik geen steriliserend/hoog niveau ontsmettingsmiddel als bewaarvloeistof. (Glutaraldehyden kunnen eiwitten aan oppervlakken binden.) Niet onderdompelen in hypochloriet- (bleekwater) of zoutoplossingen, aangezien chloride-ionen de instrumenten aantasten. Vóór de sterilisatie moeten alle te steriliseren voorwerpen zorgvuldig worden gereinigd om alle vuil te verwijderen. Alle vuil, organisch of anorganisch, dat op de hulpmiddelen wordt achtergelaten, kan verhinderen dat het sterilisatiemiddel toegang krijgt tot het oppervlak van het hulpmiddel eronder. Indien dus na sterilisatie weefsel, bloed, mineraalafzettingen, enz. op het hulpmiddel worden aangetroffen, moet het hulpmiddel als niet-steriel worden beschouwd. Alle kritische en semi-kritische tandheelkundige instrumenten die hittestabiel zijn, moeten tussen de gebruiksbeurten door routinematig met stoom worden gesteriliseerd.

Keuze van de verpakking

De AAMI (Association for the Advancement of Medical Instrumentation) is een samenwerkingsverband van beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg dat consensus en tijdige informatie over medische instrumentatie en technologie biedt en de belangrijkste bron voor de industrie, de beroepsbeoefenaren en de overheid is voor nationale en internationale normen.

AAMI ST 79 “Comprehensive guide to steam sterilization and sterility assurance in health care facilities”, beveelt aan dat een doeltreffend verpakkingsmateriaal voor stoomsterilisatie ten minste het volgende moet omvatten

  • Zorg voor voldoende luchtverwijdering uit en stoompenetratie van de inhoud van de verpakking
  • Zorgen voor een adequate barrière tegen micro-organismen of hun voertuigen
  • Bestand tegen scheuren of doorboren
  • een verzegelingsmethode toestaan die resulteert in een volledige verzegeling die manipulatiebestendig is en de verzegelingsintegriteit waarborgt
  • Gemakkelijke aseptische presentatie mogelijk maken
  • Vrij zijn van giftige ingrediënten en niet-snelle kleurstoffen
  • Niet-pluizend zijn
  • Wees kosteneffectief

Gebruikelijke verpakkingsmaterialen in tandartspraktijken

Na grondige reiniging, droging en inspectie van de tandheelkundige benodigdheden, worden deze in sets of trays samengevoegd om te worden verpakt. Sommige kleine afzonderlijke artikelen kunnen in peelzakjes worden gedaan. Plaats kritische en semi-kritische instrumenten die niet onmiddellijk zullen worden gebruikt altijd in sterilisatieverpakkingen (SMS-wikkel, peel pouch, enz.) Het is niet passend om pouches of wikkels die bestemd zijn voor eenmalig gebruik opnieuw te gebruiken. Zie bovenstaande tabel voor de sterke punten en beperkingen van veelgebruikte verpakkingsopties voor tandartspraktijken.

Toezicht

Om er zeker van te zijn dat de apparatuur goed werkt, moeten alle sterilisatiecycli worden gecontroleerd door gebruik te maken van 1) fysieke monitors (zoals grafieken, meters op de sterilisator), 2) chemische monitors [Chemical Indicator (CI)] en 3) biologische monitors [Biological Indicator (BI)], om aan te geven dat de juiste parameters voor sterilisatie werden bereikt.

  1. Sterilisatordiagrammen, meters, print-outs enz. zijn te vinden op het sterilisatietoestel zelf en variëren van sterilisatietoestel tot sterilisatietoestel. Controleer de gebruiksaanwijzing van de fabrikant van de sterilisator (DFU) om er zeker van te zijn dat deze naar behoren worden gelezen.
  2. Chemische indicatoren zijn strips met kleurstoffen die reageren (gewoonlijk door van kleur te veranderen) op de verschillende sterilisatieparameters (d.w.z. temperatuur, tijd, enz.). Deze strips worden in elke te steriliseren verpakking geplaatst en worden ook aan de buitenkant van ondoorzichtige verpakkingen aangebracht.
  3. De biologische indicator bevat bacteriesporen die zeer moeilijk te doden zijn. Voor elke sterilisatiemethode is getest welke spore het meest resistent is tegen die bepaalde vorm van sterilisatie, en dat is dan ook de spore die in de BI wordt gebruikt om deze te controleren. Volgens de AAMI moet een BI ten minste wekelijks worden uitgevoerd en bij elke lading die een implanteerbaar hulpmiddel bevat.

Sterilisatieproces

Biologische indicatorbewaking voor gewone sterilisatoren in de tandartspraktijk

Sommige deskundigen bevelen aan ook een BI uit te voeren telkens wanneer er iets in de voorbereidingsprocedure voor het instrument of het sterilisatieproces wordt veranderd, zoals een verandering van verpakking, verandering van de inhoud van het instrument of de verpakking, reparatie van de sterilisator, enz.

De BI wordt in zijn eigen testverpakking gedaan en in de sterilisator geplaatst. Na afloop van de sterilisatorcyclus wordt de “gesteriliseerde” BI uit de testverpakking gehaald en bij de juiste temperatuur geïncubeerd. Er wordt ook een onbewerkt BI in de incubator geplaatst als positieve controle. Zie bovenstaande tabel voor de juiste BI’s en incubatietemperatuur voor drie gangbare sterilisatoren.

Inpakken van tandheelkundige instrumenten

Volgens AAMI ST 79 moeten verpakkingsmaterialen vóór gebruik ten minste 2 uur worden bewaard bij kamertemperatuur (20-23°C [68°F to 73°F]) en bij een relatieve vochtigheid van 20% tot 60%. Alle verpakkingsmaterialen, geweven of niet-geweven, moeten regelmatig worden onderzocht op gebreken en vreemde bestanddelen. Er moeten beleidslijnen en procedures worden ontwikkeld voor verpakkingstechnieken, die in overeenstemming moeten zijn met de aanbevelingen van de fabrikant. Een dubbele verpakking wordt aanbevolen voor sterilisatie in de acute zorg, en een dubbele verpakking kan verstandig zijn voor sommige tandheelkundige artikelen – afhankelijk van de sterkte en de barrière-eisen. Indien slechts één enkele wikkel wordt gebruikt, is het bijzonder belangrijk dat deze een uitstekende barrièrebescherming biedt. Zoek dus naar een verpakking die de hoogst mogelijke bescherming biedt.

Voordelen van wikkelen met 2 vellen

Barrière:

  • Twee lagen bieden eenvoudigweg een grotere/langere, kronkeligere weg om micro-organismen tegen te houden de verpakking binnen te dringen.
  • Eén laag kan scheuren, maar de andere laag kan intact blijven. Of, als er een breuk ontstaat in de ene laag en een breuk in de andere laag om een heel andere reden, is het zeer onwaarschijnlijk dat deze perfect op elkaar zullen aansluiten om een onbelemmerde weg voor micro-organismen naar binnen te laten.

Sterkte:

  • Twee vellen schuiven over elkaar en zorgen voor meer loft en kussen voor het verpakte artikel om scheuren te beperken.

Stap voor stap - Hoe in te pakken

Afgebeeld zijn twee dubbele wikkels en een enkele wikkeltechniek:

Dubbele Simultane (Twee bladen aan elkaar gelijmd) Wrapping, Envelop vouwen

Dubbel opeenvolgend (twee losse vellen) Wrapping, Enveloppe Vouwen

Verpakking van één vel, envelopvouw

Verpakking beveiligen met sterilisatie-indicatorlint

Sluiting van de verpakking

De AAMI beveelt aan een verpakte verpakking vast te zetten met een sterilisatie-indicatietape. Gebruik geen andere tape dan de sterilisatie-indicator tape. Gebruik ook geen veiligheidsspelden, paperclips, nietjes of andere scherpe voorwerpen. Er zijn verschillende indicatorbanden verkrijgbaar voor gebruik op verschillende materialen. Als u een SMS-polypropyleenwikkel gebruikt, moet u wellicht een sterilisatie-indicatietape gebruiken die speciaal voor dit materiaal is ontworpen, vaak aangeduid als: “Stoom Indicator Tape voor Wegwerphanddoeken” en gewoonlijk is het een “blauwachtige” kleur (in tegenstelling tot een beige-bruine).

Sterilisatie

Huidige sterilisatiemethodes gebruikt in tandartspraktijken:

Vochtige warmte/stoomsterilisatie (autoclaaf)

  1. Dynamische luchtverwijdering (de lucht wordt uit de kamer verwijderd voordat de stoom wordt ingebracht)
    • Pre-vacuüm Stoom (Lucht verwijderd onder negatieve druk)
    • Steam Flush Pressure Pulse (SFPP) (Lucht verwijderd door positieve drukpulsen)
  2. Zwaartekracht verplaatsing (als stoom binnenkomt duwt het de lucht in de afvoer)
  3. 3. IUSS (stoomsterilisatie voor onmiddellijk gebruik) (Voor noodgevallen)

Droge warmte (zonder vocht zijn hogere temperaturen ( [320- 330° F / 160-165° C] ) nodig om microben te doden)

Chemiclave (Alcohol en formaldehyde damp)

Ethyleenoxide (EO-gas; proces kan 3 tot 24 uur duren aangezien ontgassing (beluchting) vereist is)

Ontsmetting

onderdompeling in glutaaraldehyde of een ander ontsmettingsmiddel (vanwege de tijd die nodig is voor het steriliseren van vloeibare chemische kiemdodende middelen [ ~10 uur] worden deze gewoonlijk gebruikt om alleen te ontsmetten)

Laden van de sterilisator

Laad de sterilisator volgens de instructies van de fabrikant. Gebruik alleen hulpmiddelen die door de FDA voor sterilisatie zijn vrijgegeven. Overbelast de kamer niet; het steriliseermiddel moet alle zijden van de verpakking kunnen raken. Plaats holle voorwerpen naar beneden, zodat ze kunnen uitlekken.

Hoe zit het met stoomsterilisatie voor onmiddellijk gebruik (IUSS), vroeger bekend als ``flash``?

OSAP beveelt aan om voor routinematige verwerking van instrumenten altijd items te verpakken en standaard sterilisatiecycli te gebruiken. De “flash”-cyclus op een stoomsterilisator verwerkt voorwerpen die onmiddellijk moeten worden gebruikt, bijvoorbeeld als een instrument tijdens een behandeling is gevallen en er geen vervanging beschikbaar is. Flits sterilisatie van implanteerbare hulpmiddelen nooit.

Stoomsterilisatietijden en -temperaturen voor verpakte artikelen

Uitladen van de sterilisator

Aan het einde van de cyclus kan de deur enigszins worden geopend en kunnen de voorwerpen enige tijd binnen worden gelaten om de kans op condensvorming te verminderen. Bij de bepaling van de koeltijd moet rekening worden gehouden met het type sterilisator dat wordt gebruikt, het ontwerp van het te steriliseren hulpmiddel, de temperatuur en de vochtigheidsgraad van de omgeving en het type verpakking dat wordt gebruikt. Raak de voorwerpen niet rechtstreeks aan als ze heet zijn.

Een minimale koeltijd van 10 minuten wordt aanbevolen. Controleer of voorwerpen of verpakkingen die uit de sterilisator zijn gehaald droog, koel en onbeschadigd zijn.

Opslag

Schone voorraden en instrumenten moeten, indien mogelijk, in gesloten of afgedekte kasten worden bewaard. Benodigdheden en instrumenten mogen niet worden bewaard onder gootstenen of op andere plaatsen waar zij nat kunnen worden. Zorg ervoor dat de pakjes correct worden opgeborgen en niet meerdere hoog worden opgestapeld of in laden worden gedeponeerd en de lade wordt dichtgegooid. In het algemeen mag de temperatuur in de opslagruimte niet hoger zijn dan 24°C (75°F) en moet de relatieve vochtigheid zo worden geregeld dat deze niet hoger is dan 70%.

Gebruik

Inspecteer steriele verpakkingen altijd grondig voor gebruik. Als de verpakking vochtig, gescheurd of anderszins aangetast is, moet u de inhoud reinigen, opnieuw verpakken in een nieuwe verpakking en de verpakking opnieuw steriliseren. Als de verpakkingen onmiddellijk moeten worden gebruikt, verdeel ze dan naar de stoel en laat de verpakking intact tot de instrumenten klaar zijn voor gebruik.

Informatie voor patiënten

Conclusie

Het is duidelijk geworden dat de juiste toepassing van infectiebeheersingspraktijken van vitaal belang is in de tandheelkundige sector. De OSAP heeft tandartsen informatie verstrekt die kan helpen bij het geruststellen van patiënten die bang zijn voor tandheelkundige zorg omdat zij bang zijn voor de juiste infectiebeheersingspraktijken.

  • Informeer patiënten dat de praktijk gebruik maakt van evidence-based voorzorgsmaatregelen voor infectiebeheersing zoals aanbevolen door de Centers for Disease Control and Prevention. De meest recente aanbevelingen en andere informatiebronnen kunnen worden gedownload van de CDC op . gov/oralhealth/infectioncontrol/index.htm.
  • Leg uit dat tandheelkundige anesthetica worden toegediend met steriele naalden voor eenmalig gebruik en patronen met anesthetica en dat deze voorwerpen na elke patiënt op de juiste wijze worden weggegooid.
  • Indien intraveneuze medicatie wordt gebruikt, komen die medicamenten uit flacons met één dosis of worden de flacons met meerdere doses slechts één keer gebruikt met één naald en één injectiespuit en worden bijkomende medicamenten, zelfs voor één patiënt, met een nieuwe naald en injectiespuit toegediend.
  • Geef uitleg over het sterilisatieproces, waaronder grondige reiniging, onderzoek en vervolgens sterilisatie van instrumenten.
  • Stel patiënten gerust dat instrumenten in steriele zakjes of wikkels worden bewaard totdat ze nodig zijn voor patiëntenzorg. Het kan bijzonder nuttig zijn de steriele verpakking pas te openen als de patiënten zijn aangekomen, zodat zij met eigen ogen kunnen zien dat de instrumenten goed zijn verpakt.
  • Bespreek de processen die gebruikt worden voor steriliteitsborging, met inbegrip van chemische indicatoren op en/of in verpakkingen van instrumenten en de regelmatige controle van het sterilisatieproces door het gebruik van een biologische indicator (sporentest).
  • Stel de patiënt gerust dat alle procedures waarvoor een vergunning of certificering vereist is, alleen worden uitgevoerd door beroepsbeoefenaren die een vergunning hebben om deze diensten te verlenen. Meer informatie is te vinden via de American Dental Association (www.ada.org).

CDC, AAMI en OSAP geven richtlijnen en aanbevelingen voor sterilisatieverpakkingen en -processen in tandartspraktijken. Er zijn meerdere sterilisatieverpakkingen waaruit u kunt kiezen. Bepaal uw behoeften en onderzoek de verschillende verpakkingskeuzes voordat u een materiaal kiest dat geschikt is voor uw praktijk.

Bronnen

  1. De Organisatie voor Veiligheid, Asepsis en Preventie (OSAP), Van beleid naar praktijk: OSAP’s Guide to the Guidelines, 2004-2012, OSAP, Annapolis, MD.
  2. Centers for Disease Control and Prevention (CDC), MMWR, Guidelines for Infection Control in Dental Health-Care Settings – 2003, 19 december 2003.
  3. Administratie voor arbeidsveiligheid en -gezondheid (OSHA), Normen voor arbeidsveiligheid en -gezondheid: Norm voor door bloed overgedragen ziekteverwekkers, 29 CFR 1910.1030, 6 december 1991.
  4. Bagg, J., MacFarlane, T.W., Poxton, I.R., Smith, A.J., Essentials of Microbiology for Dental Students: Tweede Editie. Oxford University Press, 2006.
  5. Cash, Robert G., Trends in sterilisatie- en desinfectieprocedures in orthodontistenpraktijken. American Journal of Orthod. Dentofac. Orthop. 1990; 98(4).
  1. Gamer, Simon, Sterilisatiemethoden voor tandheelkundige instrumenten en materialen. Dental Student’s Magazine 1965: 43.
  2. Goodman, Harold S., Carpenter, Ron D., Cox, Mark R., Sterilisatie van tandheelkundige instrumenten en toestellen: Een update. American Journal of Infection Control 1994; 22(2).
  3. Hurtt, Craig A., Rossman, Louis E., The Sterilization of Endodontic Hand Files. Journal of Endodontics 1996; 22(6), The American Association of Endodontics.
  4. Miller, Chris, Alle sterilisatie methodes hebben hun voor en nadelen. RDH 1994; 14(11).

Categories:

Sterilisatie  Tandarts