Van blauw naar groen: Een recyclageprogramma voor sterilisatiedoekjes invoeren

Nu de bevolking steeds meer oog krijgt voor milieupraktijken, reageren organisaties hierop door duurzaamheidsprogramma’s te ontwikkelen. Zij zoeken naar manieren om hun milieu-impact te verminderen door afval te verminderen en, waar mogelijk, bij te dragen tot een meer circulaire economie. Een veranderende recyclingindustrie – China accepteert niet langer plastic uit de VS – betekent dat het nog belangrijker is om bronnen, en idealiter toepassingen, voor ons afval te vinden.

Ziekenhuizen zijn hiervan niet vrijgesteld.

In feite zijn het enorme afvalproducenten. Van sterilisatiedoeken tot operatiejassen, irrigatieflessen, infuuszakken, wastafels, kruiken en trays, veel materialen worden voor het grootste deel één keer gebruikt en dan weggegooid. Volgens de Healthcare Plastics Recycling Council (HPRC) produceren gezondheidszorginstellingen in de VS ongeveer 14.000 ton afval per dag, waarvan het grootste deel uiteindelijk op stortplaatsen terechtkomt. Ongeveer 15% van dat afval bestaat uit plastic verpakkingen of plastic producten.

Als we nog dieper ingaan op de specifieke producten die worden gebruikt, is sterilisatieblauwe wikkel, die chirurgische instrumenten en andere voorwerpen na sterilisatie beschermt tegen besmetting, een belangrijke factor. Blauwe wikkels zijn gemaakt van polypropyleen, een wegwerpbare kunststof van hoge kwaliteit die vaak wordt gebruikt in materialen voor de gezondheidszorg.

Kijk eens naar de volgende statistieken:

  • Het U.S. Environmental Protection Agency (EPA) schat dat 19 procent van de afvalstroom die door chirurgische diensten wordt gegenereerd bestaat uit steriele wikkels.
  • Volgens schattingen van Practice Greenhealth wordt elk jaar zo’n 255 miljoen kilo blauwe wikkel weggegooid.

Om de zaak nog ingewikkelder te maken heeft de EPA, wegens de potentieel besmettelijke aard van medisch afval, wetten voor de verwijdering ervan, die ingewikkelder en duurder zijn en tot vijf keer meer kosten dan de verwijdering van traditioneel afval. Ziekenhuizen zoeken dan ook naar manieren om groener te zijn en hun bedrijfskosten te drukken door alternatieven te zoeken voor de dure verwijdering van materialen zoals blauwe sterilisatiefolie.

Het goede nieuws is dat agentschappen zoals de U.S. Food and Drug Administration (FDA) eisen dat kunststoffen die in medische benodigdheden worden gebruikt, worden gemaakt van zuivere en hoogwaardige materialen, en dat die materialen kunnen worden gerecycleerd en vervolgens opnieuw tot nieuwe producten worden verwerkt.

Verwant artikel

Een oplossing die de kosten vermindert en tegelijk een ecologisch verantwoord alternatief biedt voor storten of verbranden, is dan ook een zeer wenselijk alternatief voor de huidige praktijken. In sommige gevallen kunnen de pellets die van de gerecycleerde wikkel zijn gemaakt, opnieuw worden verwerkt tot producten zoals wastafels, vuilnisbakken en meer, die ziekenhuizen kunnen terugkopen, waarmee de circulaire economie compleet wordt gemaakt.

Hier volgen enkele overwegingen voor zorginstellingen die een recyclageprogramma voor chirurgisch verpakkingsmateriaal willen opstarten:

  • Onderzoek bestaande “groene” initiatieven: Veel ziekenhuizen ontwikkelen tegenwoordig “Groene Teams”, of groepen die zich richten op initiatieven op het gebied van duurzaamheid en recycling. Als uw ziekenhuis er een heeft, maak dan contact met hen als potentiële partners en pleitbezorgers voor uw wikkel recycling programma.
  • Zorg voor steun van het management: Voordat u te ver op de ingeslagen weg voortgaat, is het een goed idee om eerst contact op te nemen met de leiding van het ziekenhuis, vooral als er iemand is die zich bezighoudt met duurzaamheid, en hun goedkeuring te vragen.
  • Laat het idee breed uitwaaieren: Als de directie het idee steunt, vraag dan de collega’s van Milieudiensten, Chirurgische Diensten, Steriele Verwerking en anderen die erbij betrokken zouden kunnen worden, erbij te betrekken. Leg uit hoe hun gedrag zou moeten veranderen om het materiaal te recycleren.
  • Neem contact op met uw leverancier: De leverancier die u gebruikt voor de aankoop van uw sterilisatiewikkels kan een uitstekende partner zijn, en kan in sommige gevallen ondersteuning bieden bij de implementatie van het recyclingprogramma, zoals het in contact brengen met lokale recyclers, het organiseren van trainingsprogramma’s en meer.
  • Zorg voor de juiste opleiding: Omdat de wikkel in de OK is gekomen, moet het personeel worden opgeleid over welke wikkel in aanmerking komt voor het recyclingprogramma, en over het proces dat moet worden gevolgd om ervoor te zorgen dat de wikkel daadwerkelijk wordt gerecycled.
  • Maak werknemers enthousiast: Het implementeren van een recyclingprogramma voor sterilisatiewikkels kan meer dan een positieve impact hebben op het milieu. Het kan een punt van trots zijn voor werknemers, dus zorg ervoor dat het programma wordt gepromoot om te laten zien wat uw instelling doet om de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Een recyclageprogramma voor sterilisatiedoeken is een gemakkelijke aanvulling op de bestaande inspanningen om een leider te worden in milieuvriendelijke gezondheidszorg. Het kan de kosten drukken, bijdragen tot de lokale economie, de recyclage doen toenemen en een lichtpuntje zijn voor uw organisatie.

Categories:

OF Afval  Sterilisatie