Kwaliteits Patiëntenzorg Begint met Verlichte Zelfzorg

Zorgen voor anderen is voor zorgverleners natuurlijker dan zorgen voor zichzelf. Daarom zijn de laatste jaren systematische zelfzorgprogramma’s een intrinsiek onderdeel geworden van hoogwaardige patiëntenzorg.

In een technisch beroep met een hoge inzet en hoge kosten, dat wordt uitgeoefend in een sterk gereguleerde en streng gecontroleerde werkomgeving, kunnen werkstressfactoren hun tol eisen. Zelfs voor de meest toegewijde en meelevende zorgverlener. Het vinden van een evenwicht tussen werk en privéleven is nog nooit zo uitdagend geweest – of cruciaal voor het welzijn van patiënten en werknemers. Ondanks een groter bewustzijn van de behoefte aan zelfzorg, blijkt uit recente studies dat bijna de helft van de artsen een burn-out heeft.1 En verpleegkundigen en andere leden van zorgteams zitten in hetzelfde schuitje als het gaat om werkstress.2

Zelfzorg Opleiding

Twee nieuwe programma’s werpen licht op de behoefte aan zelfzorg en geven richting aan organisaties die strategieën willen implementeren op de werkplek in de gezondheidszorg.

Zeven stappen naar welzijn voor organisaties in de gezondheidszorg

In mei 2019 introduceerden The American Physician Alliance en American Hospital Association een nieuwe publicatie die perspectief en praktische organisatorische aanbevelingen biedt over zelfzorg.

Volgens het Well-Being Playbook: A Guide for Health System Leaders, “moeten de leiders van ziekenhuizen en gezondheidssystemen geloven in het belang van het welzijn van clinici en zich ertoe verbinden om er een strategische noodzaak van te maken. “3

Het draaiboek beveelt zeven stappen aan om deze doelstellingen te bereiken.3

  1. Een infrastructuur voor welzijn creëren. Dit begint aan de top met CEO of CMO.
  2. Betrek uw team. Deelname is nodig van elke afdeling en op elk contactpunt met de patiënt.
  3. Welzijn meten. Er moeten ten minste jaarlijks enquêtes worden gehouden om de vorderingen te meten.
  4. Ontwerpinterventies. Kwaliteitsverbeteringen zijn nodig op zes belangrijke gebieden: input, erkenning, kwaliteit, efficiëntie, veerkracht, en gemeenschap.
  5. Piloten implementeren. Zorg voor buy-in om een impuls te krijgen voor het grotere wellness-programma.
  6. Evalueer de impact. Evalueer de vooruitgang aan de hand van resultaatindicatoren.
  7. Creëer een duurzame cultuur. Vier overwinningen en geef regelmatig updates aan het team.

Verwant artikel

Leren om verpleegkundige zelfzorg te ondersteunen

Verpleegkundigen staan in de frontlinie van de zorgverlening, waar medeleven een bijna constante vraag is. Geen wonder dat burn-out zo wijdverbreid is in de verpleging.

Om het bewustzijn te vergroten en copingstrategieën te bieden voor organisaties en individuen, werd in april nieuwe zelfzorgeducatie gepresenteerd op de 2019 AORN Surgical Conference and Expo.4 Het programma, getiteld Finding Harmony by Practicing Self Care, biedt verpleegkundige deelnemers nascholingscredits. Het werd gesponsord door Pfielder Enterprises en gefinancierd door Owens & Minor Halyard, Inc.

Hoewel het programma specifiek is ontworpen voor de stressvolle omgeving van de perioperatieve verpleging, biedt het oplossingen die voor alle verpleegkundigen toepasbaar zijn.

De doelstellingen van het programma zijn5:

  • Identificeer stressoren die typisch worden ervaren
  • Verklaar de gevolgen van stress
  • Beschrijf zelfzorg mogelijkheden
  • Bespreek de beschikbare middelen om zelfzorgvaardigheden op te bouwen

“Als we onder stress staan, nemen we gewoon geen tijd voor zelfzorg,” zegt Kathleen Stoessel, MS, BSN, RN. “Zelfzorg moet een essentieel onderdeel zijn van het beschermen van je eigen gezondheid – zowel lichamelijk als geestelijk – zodat je anderen kunt helpen met die van hen,” voegt Stoessel toe, die de training voor Halyard presenteerde op het AORN-evenement.

Soorten stress

Een recente studie van Natalie Johnson6 verdeelt stress in drie soorten: Normaal, Training en Excessief. Zij suggereert dat de eerste twee juist veerkracht en persoonlijke groei kunnen bevorderen, terwijl de laatste kunnen leiden tot negatieve effecten die zelfzorgprogramma’s proberen aan te pakken.

De uitdagingen van de perioperatieve zorg zijn aanwezig in vele medische specialismen, waaronder:

  • Acute patiënten, hoog risico
  • Kritieke zorg omgeving
  • Generatieverschillen
  • Stress door onbeleefdheid en pesterijen
  • Druk op productiviteit en hoog volume

Wanneer zelfzorg niet wordt benadrukt op systeemniveau, kunnen negatieve effecten doordringen tot de werkvloer in de gezondheidszorg, voortbouwend op de stress die mensen ervaren en ineffectieve en onaangename samenwerking creërend. Wanneer individuele en collectieve stress leidt tot ineffectieve samenwerking in de perioperatieve zorg, is de kans ook groter dat er patiëntfouten worden gemaakt.7,8

Vier belangrijke strategieën om stress te verminderen

Hier zijn een paar eenvoudige manieren om te beginnen met het verminderen van uw stress:

  1. Oefen microherstel – kies taken zoals diep ademhalen die slechts een minuut of twee in beslag nemen tijdens het werk. 6
  2. Kom in beweging en eet gezond – volg de aanbeveling van de American Heart Association van 150 minuten matige lichaamsbeweging per week.9
  3. Speel buiten. Neem een moment om frisse lucht in te ademen.10
  4. Blijf sociaal – sterke relaties kunnen stress bufferen.10

Bovendien moet in elk zelfzorgprogramma de nadruk worden gelegd op persoonlijke veiligheid en bescherming – van het omgaan met scherpe voorwerpen en lasers tot het gebruik van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen.

Tenslotte moeten verpleegkundigen (en anderen) zich realiseren dat “evenwicht” fluctueert en dat het vinden en handhaven van “harmonie” een voortdurende taak is die flexibiliteit vereist. Dat begint met zelfreflectie om inzicht te krijgen in iemands buitensporige stressoren en vervolgens specifieke strategieën toe te passen die voor hen werken. Hier zijn enkele van de vele beschikbare middelen om te helpen:


REFERENTIES:

  1. Medscape National Physician Burnout, Depression and Suicide Report 2019, p 2. https://www.medscape.com/slideshow/2019-lifestyle-burnout-depression-6011056?faf=1#1
  2. Brown S, Whichello R, Price S,) De impact van veerkracht op verpleegkundige burn-out: An Integrative Literature Review. MedSurg Nursing; Pitman Vol. 27, Iss. 6. (Nov/dec 2018): 349 https://search.proquest.com/openview/230ba7e00a6e816d1361c3665365baae/1?cbl=30764&pq-origsite=gscholar
  3. American Hospital Association.(2019) Well-Being Playbook: A Guide for Hospital and Health System Leaders, mei 2019. https://www.aha.org/system/files/media/file/2019/05/plf-well-being-playbook.pdf
  4. Stoessel, K. Harmonie vinden door zelfzorg te beoefenen, seminarie voortgezette opleiding, 2019 AORN Conferentie en Expo.
  5. Ibid.
  6. Johnson, N. “Make Your Stress Benefit You” Periop Today Newsletter, 14 nov. 2018. https://www.aorn.org/about-aorn/aorn-newsroom/periop-today-newsletter/2018/2018-articles/make-your-stress-benefit-you?utm_source=Email&utm_medium=Newsletter&utm_content=11_14_18&utm _campaign=Periop_Today/. Het oorspronkelijke artikel is momenteel niet online beschikbaar voor het publiek.
  7. Gollwitzer PM, Doris Mayer D, Frick C, Oettingen G. Bevordering van de zelfregulatie van stress bij zorgverleners: Een internet-gebaseerde interventie front. Psychol. 15 juni 2018 DOI: 10.3389/fpsyg.2018.00838. file:///C:/Users/mcboy/Downloads/Promoting_the_Self-Regulation_of_Stress_in_Health_.pdf
  8. Brennan PA, Mitchell DA, Holmes S, Plint S, Parry D. Goede mensen die hun best doen kunnen problemen hebben: herkenning van menselijke factoren en hoe fouten te minimaliseren. Br J Oral Maxillofac Surg. 2016;54(1):3-7.
  9. American Heart Association. Hoe u hartziektes op elke leeftijd kunt voorkomen. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-lifestyle/how-to-help-prevent-heart-disease-at-any-age Bereikbaar op 5 februari 2019
  10. Grohol JM. Wees als de natuur: Buig en wees veerkrachtig, https://psychcentral.com/blog/be-like-nature-bend-be-resilient/. Accessed February 5, 2019.

Categories:

Patiëntveiligheid