Veilig en efficiënt robotiseren

Als er iets is waar we in de gezondheidszorg op kunnen rekenen, dan is het wel constante innovatie. Van nieuwe geneesmiddelen tot benaderingen van de zorgverlening, de wereld van de patiëntenzorg is voortdurend in beweging. Eén gebied waarop we dit de laatste jaren hebben gezien, is het toegenomen gebruik van robotgeassisteerde chirurgie. Deze chirurgische benadering, die ooit iets uit science fiction leek, wordt steeds meer toegepast, vooral bij gynaecologische en urologische ingrepen.

Dit is gedeeltelijk te danken aan de aanzienlijke technologische vooruitgang die de ervaring voor zowel patiënten als clinici moet verbeteren. Met sommige systemen kunnen chirurgen camera’s die op het operatiegebied zijn gericht, bedienen met een simpele oogbeweging. Bovendien kan de miniaturisering van de elektronica leiden tot kleinere, veelzijdigere robotarmen, waardoor het scala van procedures waarin robotica een rol kan spelen, wordt uitgebreid.

Hoewel de toekomst veelbelovend is voor robotchirurgie, kan de invoering van elke nieuwe technologie of benadering uitdagingen inhouden voor de workflow en nieuwe potentiële risico’s die moeten worden overwonnen. In het geval van robotgeassisteerde chirurgie, overweeg het volgende:

Verwant artikel

  • Voorbereiden op mechanische of connectiviteitsuitdagingen: Elk mechanisch apparaat kan defect raken, en chirurgische robots vormen daarop geen uitzondering. Hoewel fabrikanten van hulpmiddelen voorzieningen inbouwen om dit potentieel te helpen minimaliseren, waaronder systeemredundantie, fouttolerantie, just-in-time-onderhoud en systeemwaarschuwing, moeten organisaties in de gezondheidszorg ervoor zorgen dat zij over de juiste risicobeperkende strategieën en middelen voor potentiële gegevens-, verbindings- en mechanische problemen, die gewoonlijk buiten de deskundigheid van het chirurgisch team vallen.
  • Impact op workflows en minimaliseren van vertragingen: Het gebruik van chirurgische robottechnologie kan van invloed zijn op een aantal workflowvariabelen, waaronder de tijd voor het inrichten van de ruimte, de tijd voor het afdekken en docken van de robot, de tijd voor de huid-tot-huid-procedure, de tijd voor het uitladen/opslaan en de omlooptijd van de ruimte. Door ervoor te zorgen dat er afdekdoeken en andere chirurgische oplossingen beschikbaar zijn die zijn ontworpen voor deze specifieke processen en de uiteenlopende behoeften van de betrokken technologie, kunnen kostbare minuten worden bespaard op de instel- en omsteltijd in een drukke OK.
  • Opleiding en training: Aangezien de technologie zich blijft ontwikkelen, is het van cruciaal belang dat chirurgische teams op de hoogte zijn van de laatste richtlijnen en van de protocollen en verwachtingen van hun eigen organisatie voor de verschillende rollen tijdens robotgeassisteerde chirurgische ingrepen. Een essentieel onderdeel hiervan is permanente educatie. Volgens de Vereniging voor Chirurgische TechnologenDeze opleiding moet specifiek zijn voor de technologie die door een organisatie wordt gebruikt en moet onder meer het volgende omvatten: het aansluiten van de onderdelen van het robotsysteem; de juiste opstelling, afdekking en positionering van de armen; de juiste techniek voor het inspecteren van robotinstrumenten op functionaliteit en defecten; en de juiste reiniging, desinfectie en sterilisatie van herbruikbare instrumenten.

Hoewel nieuwe technologie en benaderingen nieuwe beloften en betere resultaten voor de patiënten kunnen inhouden, is het belangrijk rekening te houden met nieuwe gebieden met potentiële risico’s en de gevolgen voor de dagelijkse werkstroom van degenen die met hun zorg zijn belast. Een doordachte aanpak van het onderwijs en een nauwe samenwerking tussen chirurgische teams en anderen die traditioneel een meer indirecte rol spelen bij chirurgische ingrepen, zoals IT en biomedische techniek, helpt deze risico’s te beperken en een patiëntgerichte zorg te garanderen in een wereld waarin robots een steeds grotere rol spelen.

Categories:

OF Efficiëntie