Infectie inspectie

Programma Overzicht

Om het probleem van zorginfecties aan te pakken, ontwikkelde en implementeerde het Cabell Huntington Ziekenhuis een duurzaam protocol van evidence-based praktijken, dat het personeel aan het bed in staat stelde om infecties met de centrale lijn (CLABSI) op de drie intensivecareafdelingen voor volwassenen te verminderen.

Doelstellingen

Het aantal CLABSI- en ventilatiegeassocieerde longontstekingen (VAP-infecties) terugdringen tot niveaus die gebaseerd zijn op de nationale benchmarks van het National Healthcare Safety Network (NHSN) en de CDC-criteria voor academische ziekenhuizen.

Oplossingen

Het onder controle houden van CLABSI en VAP op de intensive care afdelingen voor volwassenen was de afgelopen jaren een aandachtspunt voor Cabell Huntington Hospital. Het ziekenhuis had traditionele onderwijsmethoden gebruikt, maar het had zijn doelstellingen voor de preventie van CLABSI en VAP op deze afdelingen nog niet bereikt.

De onderwijsinspanningen werden bemoeilijkt door het personeelsverloop in het ziekenhuis en het roulatieschema van artsen in opleiding en coassistenten. Bovendien voelden verpleegkundigen aan het bed zich vaak overweldigd door de veelheid aan dagelijkse processen die al nodig zijn om aan normen en richtlijnen te voldoen.

Er zijn de afgelopen 13 jaar vier wetenschappelijke, collegiaal getoetste studies verricht naar het identificeren en beperken van risico’s in verband met steriele verpakkingssystemen (zie tabel 1). Hoewel elk van hen zich op verschillende aspecten van steriliteitsbehoud richt, wijzen zij alle op de volgende belangrijke overwegingen:

  • Bij gebruik van starre houders bestaat de mogelijkheid dat instrumenten tijdens opslag en vervoer besmet raken.
  • Stijve houders worden na verloop van tijd minder doeltreffend om de steriliteit van instrumenten te handhaven.
  • Visuele inspectie is niet voldoende om steriliteitsrisico’s van steriele verpakkingssystemen vast te stellen. De watertest is een doeltreffende en eenvoudige gestandaardiseerde functionaliteitstest die kan worden gebruikt in combinatie met visuele inspectie.

Verwant artikel

Het infectiecontroleteam wilde een opleidings- en scholingsnorm vastleggen die zou aanslaan bij de verschillende groepen beroepskrachten die op de intensivecareafdelingen voor volwassenen werken en die meer zou zijn dan de zoveelste taak die in de dagelijkse prioriteiten verloren zou gaan. Zij erkenden dat verpleegkundigen en personeel aan het bed van het grootste belang zijn voor het succes van elk initiatief ter verbetering van de patiëntenzorg.

Het opleidingsplan, getiteld “Infection Inspection” naar de hitfilm Sherlock Holmes in 2010, werd ontwikkeld om het zorgteam op de intensivecareafdelingen in staat te stellen zorginfecties te voorkomen en alle leden verantwoordelijk te maken voor het bereiken van de doelstellingen. Het ziekenhuisbestuur en de medische staf steunden het concept van eigenaarschap in het streven naar verbetering van de CLABSI- en VAP-percentages.

Het team ontwikkelde op bewijsmateriaal gebaseerde beste praktijken en een onderwijsprogramma, dat was ontworpen om in de loop van de tijd duurzaam te zijn met het oog op voortdurende verbetering.

Om het educatieve programma te lanceren, waren er in het kader van de startweek activiteiten gepland zoals een ontbijt voor alle personeelsleden en gasttoespraken door de vice-president medische zaken, longintensivisten, de directeur kritieke zorgen en leden van het infectiecontroleteam die woorden van aanmoediging gaven.

Elke eenheid had een “kampioen voor prestatieverbetering”, die als aanspreekpunt fungeerde voor de onderwijsinspanningen van de eenheid en ook de voortgang bewaakte. Er werden informatieborden opgehangen over de bundels VAP en het inbrengen en onderhoud van de centrale lijn. Er werden informatieboekjes geplaatst op de chirurgische afdeling, de intensive care voor volwassenen en de brandwondenafdeling, en op de computerwerkplekken werden informatiekaarten opgehangen met een beschrijving van de VAP-preventie en de bundels voor het inbrengen en het onderhoud van de centrale lijn in het ziekenhuis. Cue cards in elke kamer benadrukten de kritieke elementen om infecties te voorkomen. Belangrijker was dat het personeel de bevoegdheid kreeg om elke inbrenging van een centrale lijn die volgens hen in strijd was met de steriliteitscriteria van het protocol, stop te zetten.

De medisch directeur van de afdeling kritieke zorgen voor volwassenen heeft dagelijkse multidisciplinaire rondes georganiseerd, waarbij ook gegevens over centrale lijnen en beademing werden bekeken, om de patiëntenzorg in het hele zorgcontinuüm beter te coördineren. Het team heeft de activiteit rond de evaluatie van nieuwe producten ter vermindering of voorkoming van infecties opgevoerd.

Voor elk geval van CLABSI of VAP kwamen afdelingsleiders, medisch directeuren en infectiebestrijdingspersoneel bijeen om de aard van elke infectie vast te stellen en mogelijkheden voor kwaliteitsverbetering te identificeren.

Wegens het succes van het programma is het infectiebestrijdingsteam van plan de “Infectie-inspectie” jaarlijks voort te zetten.

Uitkomsten

De incidentie van CLABSI werd vanaf mei 2010 tot en met november 2010 gevolgd en vergeleken met dezelfde periode van het jaar daarvoor als benchmark. De onderstaande grafiek toont de procentuele verbetering ten opzichte van dezelfde periode van het jaar daarvoor.

Eenheid 2010
Kritische Zorgeenheid Volwassenen 100%
Chirurgische Kritieke Zorgeenheid 19%
Brandwonden Kritieke Zorg Afdeling 43.5%

De medisch directeur van de Adult Critical Care Unit heeft dagelijkse multidisciplinaire rondes om de patiëntenzorg over het hele continuüm beter te coördineren. Dit omvat lijn- en ventilatorgegevens, zodat het ziekenhuis beter kan communiceren over de behoeften van de patiënt.

Bovendien omvat het onderwijsproces nu keuzekaarten in elke kamer om de kritieke elementen van infectiepreventie te benadrukken en zijn er plannen om onze visie voort te zetten en uit te breiden en onze “Infectie-inspectie” als jaarlijks evenement op te nemen.

Categories:

HAI Watch