Zie de feiten onder ogen: Wat u moet weten over medische gezichtsmaskers in de gezondheidszorg

V&A met Kathleen Stoessel

RN, BSN, MS, Senior Manager, Klinische Opleiding & Accreditatie, Halyard Health

Waarom heb ik een vloeistofbestendig masker nodig?

Als uw masker niet vloeistofbestendig is, bent u niet voldoende beschermd bij het uitvoeren van procedures zoals endotracheale afzuiging, bronchoscopie en invasieve chirurgie die spatten of sprays van bloed, lichaamsvloeistoffen, afscheidingen of excreties veroorzaken. Het dragen van een vloeistofbestendig masker helpt de drager te beschermen tegen slijmvliescontact en het inademen van deze potentieel besmettelijke spatten en sprays.1

Is er een verschil van betekenis tussen een masker dat een BFE van 95% biedt en een BFE van 99,7%?

Een hoger percentage wijst op een hogere filterefficiëntie; 95% BFE betekent bijvoorbeeld dat 5% van de in de test gebruikte aërosolbacteriën door het materiaal van het masker is gegaan, terwijl 99,7% BFE aangeeft dat slechts 0,3% is doorgelaten.

Wat zijn de hoofddoelen voor het dragen van maskers in de gezondheidszorg? Maskers hebben 3 hoofddoelen1. Dat zijn ze:

  1. Wordt gedragen door personeel in de gezondheidszorg om hen te beschermen tegen contact met besmettelijke spatten en sprays.
  2. Door zorgpersoneel gedragen om patiënten te beschermen tegen blootstelling aan infectieuze agentia die in de mond of neus van een zorgverlener zitten; en
  3. Door patiënten gedragen om de mogelijke verspreiding van besmettelijke ademhalingssecreties van de patiënt naar anderen te beperken (anderen beschermen).

Wat is een chirurgisch masker?

In de Verenigde Staten mogen chirurgische maskers op de markt worden gebracht door de U.S. Food and Drug Administration (FDA). Volgens de FDA mogen chirurgische maskers worden geëtiketteerd als chirurgisch masker, lasermasker, isolatiemasker, tandheelkundig masker of masker voor medische ingrepen.2

Wat is ASTM?

ASTM International is een van ’s werelds grootste organisaties voor de ontwikkeling van normen.

Welke prestatiekenmerken worden getest aan de hand van de door ASTM F2100-11 gespecificeerde criteria en waarom zijn deze kenmerken belangrijk?

  • BFE en PFE:
    Beschrijf de maskerprestaties voor de bacteriefiltratie-efficiëntie (BFE) en deeltjesfiltratie-efficiëntie (PFE). Hoe hoger het percentage, hoe meer het masker de doorgang van bacteriën of deeltjes verhindert.3
  • Vloeistof weerstand:
    Gezichtsmaskers worden op de proef gesteld met synthetisch bloed bij verschillende drukniveaus (80, 120, 160 mm Hg). Hoe hoger de druk die wordt weerstaan, hoe groter de weerstand tegen spatten en spatten.
  • Delta P/Differentiële druk:
    Meet de moeite die het kost om lucht door het materiaal van het masker te persen… hoe lager de Delta P, hoe ademender en comfortabeler het masker.
  • Ontvlambaarheid:
    Het materiaal van het masker wordt blootgesteld aan vlammen. De snelheid waarmee het materiaal brandt, bepaalt de mate van ontvlambaarheid.

Hoe weet ik of mijn huidige gezichtsmasker voldoende bescherming biedt?

Kijk naar het pakket! De nieuwe ASTM F2100-11-norm vereist een grafische weergave op de verpakking van het prestatieniveau van het masker. De nieuwe norm wijzigde ook de maskerclassificatie van prestatieklasse (laag, middelmatig, hoog) in niveaus (1,2,3). Dit classificatieniveau wordt bepaald op basis van de testresultaten van de hierboven vermelde prestatiecategorieën van het materiaal.3

Verwant artikel

Bronnen

  1. Siegel JD, Rhinehart E, Jackson M, Chiarello L. 2007 Guideline for Isolation Precautions: Preventing Transmission of Infectious Agents in Health Care Settings. Am. J. Infect. Controle. Dec 2007;35(10 Suppl 2):S65-164.
  2. Centrum voor apparaten en radiologische gezondheid. Richtsnoeren voor het bedrijfsleven en het personeel van de FDA. Chirurgische maskers – Premarket notification [510(k)] submissions 2004.
  3. ASTM International. Standaardspecificatie voor de prestaties van materialen gebruikt in medische gelaatsmaskers. Vol ASTM F2100-11. West Conshohocken, PA: ASTM International; 2011.

Categories:

Gezichtsmaskers  PBM