Het juiste gezichtsmasker kiezen: 3 dingen om te weten

Dus, hoe weet ik hoe elk masker wordt beoordeeld?

Kijk gewoon voor ASTM Level 1, 2, of 3 op de verpakking van het masker. Niet alle gezichtsmaskers zijn echter ASTM-geschikt, dus het is belangrijk dat u dit controleert voordat u een keuze maakt. Het is de moeite waard om gezichtsmaskers te vinden die de ASTM-beoordeling dragen, om er zeker van te zijn dat u het juiste beschermingsniveau krijgt.

Vertel me meer over hoe maskers worden getest

De vijf prestatiemetingen en de bijbehorende tests zijn:

  1. Vloeistofbestendigheid – Test ASTM F1862
    Deze test beoordeelt de weerstand van een medisch gelaatsmasker tegen penetratie door een klein volume (~2 mL) synthetisch bloed bij een hoge snelheid (80 mmHg, 120 mmHg, of 160 mmHg). Het masker slaagt of zakt op basis van visueel bewijs van penetratie van synthetisch bloed.
  2. Ademend vermogen – Test MIL-M-36954 C: ?P
    Deze test bepaalt de weerstand van het gelaatsmasker tegen de luchtstroom. Een gecontroleerde luchtstroom wordt door het masker geleid, en de druk voor en na wordt gemeten. Het drukverschil wordt gedeeld door de oppervlakte (in cm2) van het monster. Een lagere ademhalingsweerstand wijst op een beter comfortniveau voor de gebruiker.
  3. Bacteriële filtratie (BFE) – test ASTM F2101
    Deze test meet het percentage bacteriën groter dan 3 micron dat door het masker wordt uitgefilterd. Het gebruikte materiaal is Staphylococcus aureus.
  4. Deeltjesfiltratie (PFE) – test ASTM F2299
    Deze test meet het percentage deeltjes groter dan 1 micron dat door het masker wordt uitgefilterd. Het gebruikte challenge-materiaal bestaat uit latexaërosolconcentraties in een gecontroleerde luchtstroomkamer.
  5. Ontvlambaarheid – Test 16 CFR deel 1610: Vlamverspreiding
    Bij deze test wordt het materiaal van het gelaatsmasker blootgesteld aan een vlam en wordt de tijd gemeten die de vlam nodig heeft om over een afstand van 127 mm (5 inches) langs het materiaal omhoog te gaan. Klasse 1 betekent dat het materiaal een normale ontvlambaarheid vertoont en aanvaardbaar is voor gebruik in kleding.

Verwant artikel

ASTM F2100-11: Standaardspecificatie voor de prestaties van materialen die in medische gelaatsmaskers worden gebruikt

Biedt een ASTM-gecertificeerd gelaatsmasker alle bescherming die ik nodig heb?

Het beschermt uw neus en mond tegen spatten en sproeien van bloed en andere lichaamsvloeistoffen, alsmede tegen bacteriën en deeltjes met de in bovenstaande tabel aangegeven afmetingen; gezichtsmaskers bieden echter geen bescherming van de luchtwegen tegen door de lucht verspreide ziekten. Daarvoor is een ademhalingstoestel vereist.

TestLevel 1 BarrierLevel 2 Barrier Level 3 Barrier
ASTM F1862 (Fluid Resistance)80 mmHg

120 mmHg

160 mmHg

MIL-M-36954 C: P (Breathability)

< 4 mm H2o

< 5 mm H2o

< 5 mm H2o

ASTM F2101: BFE (Filtration 3um)

> 95%

> 98%

> 98%

ASTM F2299: PFE (Filtration 1um)> 95% @ 0.1 micron> 98% @ 0.1 micron> 98% @ 0.1 micron
16 CFR Part 1610: Flame Spread (Flammability

Class 1

Class 1

Class 1

Wat is een respirator?

Een ademhalingstoestel is een persoonlijk beschermingsmiddel dat op uw gezicht wordt gedragen, ten minste uw neus en mond bedekt, een pasvormtest vereist en wordt gebruikt om uw risico op inademing van gevaarlijke deeltjes in de lucht (waaronder stofdeeltjes en besmettelijke stoffen), gassen of dampen te verminderen.
Een van de meest gebruikte ademhalingsmaskers is een door het NIOSH goedgekeurd N95-masker, dat is getest om ten minste 95% van de deeltjes in de lucht te filteren. Een chirurgisch N95-maskersysteem is een door de NIOSH goedgekeurd N95-maskersysteem dat door de FDA is goedgekeurd voor gebruik als chirurgisch masker. In tegenstelling tot andere maskers moeten N95-maskers voor elke persoon op geschiktheid worden getest om de juiste bescherming te waarborgen.

Voor meer informatie over beademingsapparatuur en chirurgische maskers, zie OSHA-video: Het verschil tussen ademhalingsmaskers en chirurgische maskers.

Bronnen

  1. CG Davies et al, Ann R Coll Surg Engl 2007 89(8): 770-772; S Endo et al, Jour Hospital Infection 2007 (67) 1: 56-61; DC Berridge et al, Br J Surg 1993 80 (11): 1379-80.