Eerste dingen eerst: Bescherming van hulpverleners tegen blootstelling aan Fentanyl: 3 tips om hulpverleners veiliger te maken

De aanhoudende opioïdenepidemie in de Verenigde Staten is zowel alarmerend als gevaarlijk, en misschien begrijpt niemand dat beter dan de eerste hulpverleners en wetshandhavers die in de frontlinie van de crisis staan.

Dag in dag uit reageren zij op noodoproepen en arriveren zij op plaatsen waar zij niet alleen mogelijk levensreddende zorg moeten verlenen, maar ook moeten beoordelen op de aanwezigheid van giftige stoffen zoals fentanyl, dat bij contact een aantal symptomen kan veroorzaken .

Fentanyl is ongelooflijk krachtig, 50-100 keer sterker dan morfine. En hoewel farmaceutische fentanyl is goedgekeurd voor de behandeling van ernstige pijn, worden de meeste recente gevallen van fentanyl-overdosissen en sterfgevallen toegeschreven aan illegaal gemaakte, synthetische versies van de drug. Het aantal sterfgevallen door overdosis met andere synthetische opioïden dan methadon, waaronder fentanyl, steeg met bijna 47% ten opzichte van 2016-17, tot meer dan 28.000. Ook het aantal inbeslagnames van fentanyl neemt toe: de hoeveelheid poederfentanyl die de Drug Enforcement Agency heeft geanalyseerd, is van 2014 tot 2017 met bijna 800% gestegen.

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en het National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) hebben een aantal richtsnoeren opgesteld om beroepsmatige blootstelling te voorkomen en eerstehulpverleners te beschermen die in contact kunnen komen met fentanyl of andere synthetische opioïden. NIOSH noemt werknemers in de pre-hospitale zorg en de rechtshandhaving als twee van de belangrijkste functiecategorieën. Enkele van de beste praktijken die zij aanbevelen zijn:

  1. Volg standaard veilige werkprocedures: De eerste hulpverleners moeten bij aankomst de plaats delict op risico’s beoordelen en bepalen of er illegale drugs zoals fentanyl aanwezig zijn. Als er fentanyl is geïdentificeerd:
    • Niet eten, roken of naar het toilet gaan in de buurt.
    • Houd uw handen uit de buurt van uw gezicht en vermijd uw ogen, mond en neus als u in contact bent geweest met een oppervlak waarop vermoedelijk fentanyl zit.
    • Als het niet mogelijk is een veldtest te vermijden, werk dan een incidentspecifiek plan uit en zorg ervoor dat personeel dat is opgeleid om veldtesten uit te voeren, de test uitvoert met het dragen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).
    • Was uw handen met zeep of water bij het verlaten van een plaats waar fentanyl aanwezig was om blootstelling en kruisbesmetting te voorkomen. Gebruik geen handdesinfecterende middelen of bleekmiddelen om besmette huid te reinigen.
  2. Zorg ervoor dat uitzonderlijke opleiding plaatsvindt: Elke eerstehulpverlener die als gevolg van zijn werk in contact kan komen met fentanyl of fentanyl-analogen, moet grondig worden opgeleid in het uitvoeren van een risicobeoordeling ter plaatse. Ze moeten laten zien dat ze het begrijpen:
    • Hoe herken je het type en de hoeveelheid van de fentanyl of andere drugs op de plaats delict
    • het juiste gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE), met inbegrip van wanneer ze te gebruiken, welke persoonlijke beschermingsmiddelen geschikt zijn en hoe ze correct aan- en uit te trekken. De Occupational Safety and Health Administration (OSHA) geeft normen voor de manier waarop persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE) moeten worden gedragen. Ze moeten ook de beperkingen kennen van de persoonlijke beschermingsmiddelen die ze gebruiken. Sommige persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE), zoals handschoenen, zijn bijvoorbeeld, afhankelijk van de kwaliteit van het product, gedurende verschillende perioden bestand tegen blootstelling aan fentanyl.
    • De tekenen en symptomen van iemand die blootgesteld is aan opioïden
  3. Ken uw persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE): Er zijn twee factoren die van invloed zijn op de keuze van de persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE): de functiecategorie en het verwachte blootstellingsniveau.

Verwant artikel

Bron: https://www.cdc.gov/niosh/topics/fentanyl/risk.html

Het is belangrijk op te merken dat het niveau in real time kan veranderen, wat gevolgen kan hebben voor het soort persoonlijke beschermingsmiddelen dat nodig is, dus weten hoe je je moet aanpassen en de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen bij de hand hebben is van cruciaal belang.

Zelfs bij het meest minimale risico wordt aanbevolen dat eerstehulpverleners nitril handschoenen dragen. Omdat poeder de meest voorkomende vorm is waarin fentanyl wordt aangetroffen, moeten de handschoenen poedervrij zijn, en in sommige gevallen hebben fabrikanten zwarte handschoenen gemaakt waardoor het witte poeder gemakkelijker te zien is. Als een ademhalingstoestel nodig is, moeten de personen die het dragen medisch goedgekeurd, opgeleid en aan een pasvormtest onderworpen zijn. OSHA geeft richtsnoeren voor procedures voor fit-tests.

Uitkijken naar degenen die uitkijken

Eerstehulpverleners zetten hun leven op het spel als onderdeel van hun dagelijkse werk. De toename van inbeslagnames van fentanyl voegt nog een gevaarlijk scenario toe aan hun CV. Ervoor zorgen dat zij de juiste opleiding krijgen en met de juiste uitrusting worden uitgerust, is van cruciaal belang voor de bescherming van diegenen die dapper een onschatbare dienst aan onze samenleving verlenen.

Categories:

EMS