4 dingen die u nu al kunt doen om klaar te zijn voor USP <800>

USP <800> Richtlijnen worden van kracht

Met ingang van 1 december 2019 wordt USP <800> van kracht! Deze nieuwe richtsnoeren zijn bedoeld om het risico van het beheer van gevaarlijke geneesmiddelen te beperken en het risico voor patiënten en gezondheidswerkers te helpen verminderen.

Ter herinnering: daarom is het zo belangrijk dat uw ziekenhuis de nieuwe USP <800> richtlijnen volgt: er is geen veilig niveau van blootstelling aan cytotoxische chemotherapiemedicijnen voor werknemers in de gezondheidszorg. Blootstelling aan chemotherapie verhoogt het risico op chromosomale schade, kanker en ongunstige voortplantingsresultaten. Daarom zijn de voorschriften van het OSHA en de USP inzake de omgang met gevaarlijke chemotherapiegeneesmiddelen afdwingbaar en van toepassing op alle werknemers in de gezondheidszorg.

Het lijdt geen twijfel dat veel van de wijzigingen in USP <800> uitdagend en duur zijn, vooral de nieuwe eisen inzake ventilatie, verwarming en airconditioning. Die renovaties kosten tijd en kunnen variëren van $100.000 tot meer dan $1,5 miljoen. Maar er zijn dingen die uw medische instelling moet hebben of waar ze aan moet werken om volledig aan de voorschriften te voldoen – en ervoor te zorgen dat uw personeel en patiënten worden beschermd tegen gevaarlijke geneesmiddelen:

  1. Bepaal uw processen en zorg dat ze worden ingevoerd.
    De vereisten van USP <800> bestrijken een groot gebied: de verantwoordelijkheden van het personeel dat met gevaarlijke stoffen omgaat; beheersingsmaatregelen in de faciliteit en op technisch gebied; procedures voor deactivering, decontaminatie en reiniging; morsbeheersing; en documentatie. Het is gewoon zinvol om een interdisciplinair team te hebben – van facilitair personeel tot apothekers, verpleegkundigen en veiligheids-/beveiligingsmensen – om ervoor te zorgen dat alle nalevingsaspecten worden aangepakt. Bepaal welke specifieke zones het meest vervuild zijn of waar er routinebesmetting is, en implementeer vervolgens controleprocessen. Zorg er dan voor dat u uw milieuproces documenteert, met inbegrip van de procedures voor monsterneming in de lucht en aan de oppervlakte, de frequentie van de monitoring en de wijze waarop u problemen interpreteert en oplost.
  2. Train je werknemers zodat ze op alles voorbereid zijn.
    Een goede opleiding en training van uw zorgverleners en apotheekmedewerkers, evenals van risicobeheer-, juridisch- en afleveringspersoneel, is van cruciaal belang voor de bescherming van zowel patiënten als uw zorgteam. Deze opleiding omvat instructies voor veilig werken, de vereiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE), aan- en uittrekken, en wat te doen bij morsen.
  3. Zorg ervoor dat u de juiste chemoklasse PBM’s bij de hand hebt.
    De bescherming van uw personeel tegen gevaarlijke drugs is slechts zo goed als de PBM die zij gebruiken. De PBM’s moeten geschikt zijn voor chemo en correct gedragen worden. De USP <800> lijst kan aanzienlijk langer zijn dan wat momenteel wordt gebruikt. Uit een NIOSH-studie uit 2008 bleek bijvoorbeeld dat een aanzienlijk aantal responderende verpleegkundigen aangaf niet eens handschoenen en schorten te dragen tijdens het toedienen van chemotherapie. Maar volgens de richtlijnen van USP <800> omvatten persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE) voor gebruik bij de toediening van chemotherapie:

    • Dekking voor haar en baarden
    • Veiligheidsbril en een gezichtsscherm
    • Een getest N95 masker
    • 2 paar handschoenen getest tegen geneesmiddelen die vaak bij chemotherapie worden gebruikt
    • Een ondoordringbare chemokleding die tot onder de knieën reikt en op de rug sluit (of die op de rug volledig bedekt is)
    • Overtrekken voor schoenen of laarzen

    Voor de bescherming van het personeel is het van essentieel belang dat de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar zijn en dat het personeel een goede opleiding krijgt over de voorschriften voor persoonlijke beschermingsmiddelen, het aan- en uittrekken en het veilig verwijderen ervan.

  4. Ruim het afval op door lekkagekits ter beschikking te stellen.
    Zonder de juiste veilige behandelingspraktijken blijven gevaarlijke geneesmiddelen zelden beperkt tot de recipiënten waarin zij worden bereid, of de apparaten die worden gebruikt om ze toe te dienen. Omdat oppervlaktebesmetting een gezondheidsrisico kan vormen voor zowel gezondheidswerkers als patiënten, moet u een consequent afveegschema hebben om u te helpen gevaarlijke residuen die u niet kunt zien, te controleren. U moet ook goedgekeurde kits voor het morsen van gevaarlijke geneesmiddelen in voorraad hebben en deze snel beschikbaar hebben overal waar gevaarlijke geneesmiddelen worden geleverd, samengesteld, vervoerd binnen het ziekenhuis en toegediend aan patiënten. Zij moeten ook worden bewaard in de nabijheid van apparatuur voor de opslag van chemo en op plaatsen waar toedieningsapparatuur na de toediening wordt weggegooid. Denk eraan dat de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE) moeten worden gedragen tijdens deactivering/decontaminatie, reiniging en desinfectie, het indammen van morsingen en afvalverwijdering.

Uw ziekenhuis bevindt zich misschien nog in de ontwerp- of bouwfase van enkele van de complexere aspecten van de naleving van de USP <800> -richtlijnen. Maar met deze vier stappen voorwaarts komt u een heel eind in de richting van de bescherming van uw zorgpersoneel, en daarmee van de patiënten van uw ziekenhuis.

Bij de ontwikkeling van ASTM F2100-11 heeft de organisatie materiaal dat wordt gebruikt om medische gelaatsmaskers te maken, getest op vijf prestatiecriteria. Op basis van hun testscores kent ASTM een numerieke rating toe voor de barrièreprestaties van het materiaal:

Niveau 1 – voor laag risico op blootstelling aan vloeistof

Niveau 2 – voor matig risico op blootstelling aan vloeistof

Niveau 3 – voor hoog risico op blootstelling aan vloeistof

Verwant artikel

CHEMO GEAR* Spill Kit

CHEMO GEAR* Spill Kit

HALYARD* CHEMO GEAR* SPILL KIT is een handige en betaalbare kit om uw personeel te beschermen bij het opruimen van gemorste gevaarlijke of chemotherapeutische geneesmiddelen.
CHEMO GEAR* Admin Kit

CHEMO GEAR* Admin Kit

HALYARD* CHEMO GEAR* ADMINISTRATION KIT is een handige en betaalbare toedieningskit om uw personeel voor te bereiden op de nieuwe USP <800> richtlijnen.
CHEMO360* Procedurejassen

CHEMO360* Procedurejassen

Bereid je nu voor op de strijd, want er is geen veilig niveau van blootstelling aan cytotoxische chemotherapiemedicijnen voor gezondheidswerkers.
PINK UNDERGUARD* Nitril Onderzoekshandschoenen

PINK UNDERGUARD* Nitril Onderzoekshandschoenen

Eerste medische onderzoekshandschoen die speciaal is ontworpen om te voldoen aan de aanbevolen protocollen voor het dragen van dubbele handschoenen bij het hanteren van chemotherapiemedicijnen

Categories:

Chemotherapie  USP 800