AAMI begrijpen: 5 dingen om te weten over bescherming in de OK

Hier is een vraag voor je. Welke van de drie hieronder genoemde zaken zijn medische hulpmiddelen van klasse II?

  • Voederbuizen
  • Röntgenapparaten
  • Chirurgische Jassen

Als je al het bovenstaande zei, heb je helemaal gelijk! Chirurgische gewaden zijn misschien geen hulpmiddelen, maar er wordt evenveel onderzoek en technologische ontwikkeling verricht voor de ontwikkeling van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) als voor alle andere hulpmiddelen die in de geneeskunde worden gebruikt.

Er zijn veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het ontwerpen van kledingstukken die het OK-personeel en de patiënten beschermen tegen kruisbesmetting tijdens de operatie. Er bestaan organisaties die prestatienormen ontwikkelen voor verschillende soorten kleding. Degene die de norm heeft vastgesteld die door de FDA wordt erkend als de consensusnorm voor operatiejassen en afdekdoeken is de Association for the Advancement of Medical Instrumentation (AAMI).

De “AAMI-norm” (ANSI/AAMI PB70:2012) voorziet in normen voor de prestaties van de vloeistofbarrière in de kritieke zones van schorten en lakens, de zones waar het OK-personeel de meeste kans loopt in direct contact te komen met mogelijk besmettelijk materiaal, zoals bloed en lichaamsvloeistoffen.

Wat zijn de vijf dingen die ik moet weten over het kiezen van een japon?

Het eerste wat u moet weten is dat geen van de AAMI-ratings het type toga per soort procedure specificeert. Elke instelling is uiteindelijk verantwoordelijk voor het kiezen van het juiste operatiejasje voor haar OK-personeel.

De volgende vier dingen zijn de AAMI-ratings voor verschillende beschermingsniveaus:

  • Niveau 1: Minimale vloeistofbarrièrebescherming – Gebruikt voor dagelijkse patiëntenzorg, wanneer er weinig tot geen risico is op blootstelling aan vloeistoffen. Over het algemeen niet gebruikt in de OK.
  • Niveau 2: Minimale tot geringe vloeistofbarrièrebescherming – wordt gebruikt wanneer er slechts een gering risico is op blootstelling aan vloeistof, voor minimaal invasieve chirurgische ingrepen zoals knobbels en bultjes.
  • Niveau 3: Matige vloeistofbarrièrebescherming – Wordt gebruikt voor de meest uiteenlopende chirurgische ingrepen, waarbij het risico op blootstelling aan vloeistoffen matig is.
  • Niveau 4: Hoogste vloeistof- en microbiële barrièrebescherming – Biedt bescherming tegen door bloed overgedragen ziekteverwekkers in kritieke zones; wordt gebruikt voor lange, vloeistofintensieve procedures. (Dit niveau is in 2016 door de FDA aangescherpt en vereist documentatie van aanvullende tests [ASTM 1671]2 van de kant van de fabrikanten van toga’s).

Verwant artikel

Vertel me meer over de kritieke zones.

Dit diagram toont de kritische zones op een operatiejas.

Kritieke zones worden gedefinieerd als de zones waar de kans op direct contact met bloed, lichaamsvloeistoffen en ander mogelijk besmettelijk materiaal het grootst is (zones A en B). Voor operatieschorten omvat dit de stof en de constructie (mouwnaden, knoopsluiting vooraan) in gebieden A en B.

De volledige japon (Gebieden A, B en C), met inbegrip van de naden maar met uitzondering van manchetten, zomen en boorden, moet een barrière-eigenschap van ten minste Niveau 1 hebben.

De rug van de operatiejas (Gebied D) mag niet beschermend zijn.

De AAMI-normen voor vloeistofbarrières gelden ook voor chirurgisch afdekmateriaal.

Kritieke zones op chirurgisch afdekzeil

Het hele gordijn moet ten minste van niveau 1 zijn.

De kritische zone is gewoonlijk het midden van het afdekzeil, rond eventuele vensters of openingen. Dit gedeelte wordt vaak verstevigd met extra stof, die vochtabsorberend kan zijn.

Naden tussen twee zones moeten ten minste de barrière-eigenschappen hebben van de zone met de laagste prestatie.

Samenvatting van AAMI-classificatieniveaus

Is er nog iets dat ik moet weten?

Als u vragen hebt over de AAMI-classificatie van operatiejassen of afdekmateriaal voor gebruik in de OK, stel ze dan aan uw supervisor. Een andere goede bron is de Association of PeriOperative Registered Nurses (AORN). De AORN-richtlijnen voor de perioperatieve praktijk bieden uitgebreide richtlijnen voor de soorten togabescherming die nodig zijn voor operatieve en andere invasieve procedures.

Voor een handige referentie, download onze
Vereenvoudigde gids voor toga richtlijnen
poster.

Bronnen

  1. https://www.fda.gov/medical-devices/personal-protective-equipment-infection-control/medical-gowns#g5
  2. ASTM F1671 / F1671M-13, Standard Test Method for Resistance of Materials Used in Protective Clothing to Penetration by Blood-Borne Pathogens Using Phi-X174 Bacteriophage Penetration as a Test System, ASTM International, West Conshohocken, PA, 2013, http://www.astm.org/cgi-bin/resolver.cgi?F1671F1671M
  3. https://nsf-muses.ucdavis.edu/sites/g/files/dgvnsk1751/files/files/persentations/Barrier-Performance-According-to-AAMI-PB70-Peter-Brown.pdf, pagina 5

Categories:

AAMI